Vege przekąski na grilla
Sezon grillowy wyczekiwany jest zarówno przez osoby jedzące mięso, jak i wegan i wegetarian. Choć takie spotkanie często kojarzy się z mięsem, to nie tylko takie potrawy możemy przyrządzić na grillu. Jest mnóstwo ciekawych propozycji na warzywne dania. Wśród naszych propozycji znajdziesz wiele pysznych vege przekąsek na grilla.
Wskazówka: Przygotowując się na vege grilla pamiętaj, aby kupić warzywa o zwartej budowie np. bakłażan, cukinię, paprykę czy cebulę, aby nie rozpadły się podczas pieczenia na grillu. Do marynowania używaj oliwy, aby uniknąć przesuszenia się warzyw, a ich wnętrze pozostało soczyste. Możesz też przygotować marynatę, która doda Twoim potrawom dodatkowego aromatu.
Vege kiełbaski
Coraz częściej w sklepach pojawiają się zamienniki produktów mięsnych. To idealne rozwiązanie dla osób, które dopiero przeszły na dietę wegańską lub dla osób, które preferują tą formę dania z grilla. Wśród szerokiej oferty dostępne są vege kiełbaski z czerwonej fasoli, z botwinki i kiełbaski sojowe. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wiele z nich zalecanych jest właśnie na grilla, wtedy środek nabiera lepszej faktury, a skórka staje się chrupiąca.
Vege burgery
Grille coraz częściej przypominają amerykańskie barbecue. Na grillu przygotowuje się też kolbę kukurydzy, soczyste steki, ale przede wszystkim burgery. To, że w burgerach najczęściej widzimy mięso nie oznacza, że weganie muszą rezygnować z tej potrawy. Do przygotowania vege burgera potrzebujemy wymienić tylko kotlet na warzywny. W tym przypadku można zdecydować się na łatwiejszą opcję i kupić gotowy produkt, dostępny w wielu sieciach dyskontowych. Wśród oferty vege kotletów znajdziesz zarówno te sojowe, jak i z buraka. Przygotowując burgera samodzielnie, od początku do końca, masz jednak większe pole do popisu, bo vege kotleta, możesz przygotować z większości warzyw pod ręką np. kalafiora, fasoli, ciecierzycy, cukinii i buraka i doprawić je według uznania.
Szaszłyki z warzywami
Jedno z najpopularniejszych wegańskich dań na grilla. Przygotowanie szaszłyków z warzywami nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a sam proces grillowania trwa dość krótko. Wystarczy pokroić warzywa, nadziać na szaszłyk, wrzucić na ruszt i gotowe. Tą przekąskę przygotujesz według własnych preferencji, możesz użyć bakłażana, cukinii, papryki, grzybów, ale i większości warzyw, które masz w lodówce.
Bataty z rozmarynem
Coraz częściej do przyrządzenia frytek używa się słodkich ziemniaków, czyli batatów. To warzywo idealnie sprawi się też na grilla. Obrane i pokrojone w grubsze plasterki ziemniaki należy zamarynować, zawinąć w folię aluminiową i od razu wyłożyć na ruszt. Równomierna temperatura na jednym z polecanych przez nas grillów ogrodowych ze sklepu Landmann sprawi, że bataty idealnie spieką się z zewnątrz, będą chrupiące, a w środku słodkie i soczyste. To danie najlepiej sprawdzi się z czosnkowym dipem.
Bagietka czosnkowa
Najłatwiejsza vege opcja na grilla. Możesz zdecydować się na gotową bagietkę ze sklepu i w całości położyć ja na ruszt, masło czosnkowe idealnie się rozpłynie, a Ty będziesz mieć smaczną przekąskę w zaledwie 15 minut. Świetną opcją jest też samodzielne przygotowanie bagietki, dzięki czemu według własnych preferencji możesz przyrządzić masło czosnkowe, które stanowi esencję tej potrawy, a przygotowanie z grillowaniem nie zajmie Ci więcej niż 25 minut.
Pianki z grilla
Jest też opcja dla fanów słodkości. Nie powiedziane, że na grillu trzeba przygotowywać wyłącznie dania obiadowe, możliwe jest też przyrządzenie deseru. Możesz zdecydować się na grillowanie owoców takich jak jabłka, banany czy gruszki, jednak znacznie ciekawszą opcją są słynne marshmallow. Słodkie pianki podbiły serca na zachodzie, a teraz zwyczaj pieczenia pianek przechodzi też do Polski. Pianki pod wpływem temperatury opiekają się z zewnątrz i rozpływają w środku, przez co są wyjątkowo słodkie i smaczne.
Jak można łatwo zauważyć grill dla wegan i wegetarian nie musi być nudny. Jest mnóstwo ciekawych opcji, które skuszą nawet nie jednego fana mięsnych przysmaków. Musisz koniecznie wypróbować tych propozycji w zbliżającym się sezonie grillowym.